2013. április 8., hétfő

Online szakértések

Egy facebook csoport értekezési miatt jutott eszembe ez az egész.
Kicsiny világunkban, ami bizony belefér a bal zsebembe, mert iPed-Pad, Andriodos telefon akármicsodák egészen apróra tömörítették a világot. Mindig tudhatom ki- hol- merre tart. Mikor van nyitva egy bizony üzlet. Melyik ismerős mit reggelizett, mivel játszik és éppen most születik e a gyermeke. Nem utolsó sorban mindezeket rólam is tudhatjátok.
Na, de ez nem egy összeesküvés elmélet gyártó kis szösszenet, hanem egy szakértői poszt.
Méghozzá a szakértőkről. Igyekszem a legfontosabb és legnépesebb fajtáikat sorba venni. Rövid típus leírással jellemezni és bosszankodást mellőzve beleröhögni a képükbe. Nos, vegyük elsőnek a Valódi szakértőt.
Ők azok akik, valamilyen speciális fórumon valóban szak-értenek. Némelyek több mások kevesebb sikerrel. sok orvosi illetve kertészeti fórumot böngészek, itt jelentős a tudományos fokozatok száma. Bátran kijelentem, hogy velük van a legkevesebb baj ezen a hálón. szinte mind kivétel nélkül komoly korrekt választ adtak.
A bajom nem is  fent említett csoporttal van, hanem az önkéntes szakértőkkel. Akik mindent mindig tudnak, Sőt! jobban tudnak. A tudásuk pedig, akárhogy is vesszük félinformációk sorára támaszkodik, amiket alaposan és erős érv- és internetes oldal linkelési technikával meg is támogatnak. Ők szinte kivétel nélkül váltanak szakértőből trollba. Észre sem veszed és egy kedves tanács pufogtató nő máris egy nagy büdös trollá változott. Hogy miért? Mert nem értesz vele egyet, és ennek hangot is adsz.
Ennek a fajtának sok alfaja létezik.
Itt van mindjárt a Polihisztor. Ő mindig mindenhez hozzá tud szólni, de megvallása szerint csak ahhoz kommentel amihez ért, vagy tapasztalta. Ő a moderátorok kedvence, hiszen kisebb tárgyalásokat rögtönöz, hogy miért is jogtalan az ő által írt komment törlése.
Más fajtája az Édesanya. Ő tiszteletreméltó, és anya! Ennél több nem kell. Bizony ő tudja hogyan szoptass, mit hogyan etess, mikor kell altatni, pisiltetni, leszoktatni, rászoktatni egy gyereket bármire.
Az Édesanya fajtája a legtöbbször keveredik az Orvossal. Hiszen az anyák tudnak gyógyítani, akár gumicukorral is! De ez a típus többre is képes. Ismeri az anatómiát, a sebészet csínját bínját, a betegségeket és a kezelésük módját. Ismeri a gyógyszereket az összes mellékhatásaikkal egyetemben. Rendszerint beszólnak, hogy Ő járt egyetemre! Vagy "orvossal dolgozom, tudom. Nem érted?" Kivétel nélkül a beteg félrevezetéséhez értenek a legjobban.
De ilyen szakértő alfaj a Szaki. Ők szerelő zsenik! Értenek a dűznihez, a csaphoz, az Ipad szereléshez, a forrasztóhoz, a WC tartályhoz, és vezetik az áramot bárhová. Ugyan látni nem lehet, amit valójában készítenek, ők inkább elméleti szakemberek. Neten megszakértenek bármit.
A szaki altípusai a különféle Speciális szakik. Mint IT szakértő, vizes-gázos, autószerelő, biciklizseni, kertépítő, asztalos és sorolhatnám még sokáig mi minden fér ide.
Zöld mindenhez ért, ami bolygónkat megmenti a végső pusztulástól. Többnyire fanatikus és gyakran keveredik az Ezoterikussal. Nehéz különbséget tenni a kettő között. Általában minden környezetvédelmi,   ezoterikus és nem e világi dologról képesek beszélni, előadást tartani. Talán ők a legszerényebb terjedelmű csapat, ebben a felsorolásban. Elég kevesen vannak.
Magyar a nemzeti büszkeség netovábbja. Nála senki nem tudja jobban a Magyar történelmet. Sorolja az Árpádházi királyokat, gulyáslevest reggelizik, pörköltet ebédel és halászlevet vacsorázik bográcsból természetesen. Ő az aki betéve ismeri a magyar néphagyományokat. Szütyőt, azaz bocsánat tarsolyt hord és Erdélyt vissza matricát ragaszt az autójára.
Azt hiszem kihagytam pár csoportot és alfajt a felsorolásból. De nem lenne annyi szabad felhő amennyi szakértő-, al-szakértő-, szakértő helyettes-, majdnem szakértő szakértő van ezen a világhálón.
folyt. köv.
Z. Teasdale
Képfoto: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése