2013. április 10., szerda

Erkölcs vagy Hit (tan)

Az idei évtől az általános iskola első osztályába jelentkező gyerekek szüleinek választania kell, hogy a gyerek erkölcstant, vagy hittant tanuljon.

Miért kell választani, és miért pont ebből?

Mi van akkor, ha én ateista vagyok, tehát hittant nem szeretném, hogy tanuljon a gyerekem, az erkölcsöt, meg mint szülő én tanítanám neki. Ne az iskola (egy tanár, akinek akármilyen lehet az erkölcse) nevelje erkölcsre a gyerekemet, az az én kötelezettségem.. És akkor mi van, ha én nem katolikus vagyok, hanem református, evangélikus, ne adj isten nem is keresztény, hanem sinto, buddhista, muzulmán, zsidó?
Akkor sem a hit sem az erkölcstan nem jöhet szóba, hisz a vallásokhoz szorosan hozzátartozik az erkölcs is, ahány vallás annyi erkölcsi értékrend (leszámítva természetesen a néhány alap erkölcsi értéket).

Ezzel a döntési kényszerrel a szülők és gyerekek egyik alapjogot sérti az állam, nevezetesen a szabad vallásgyakorlásét.

Az egy másik kérdés, hogy miért van szükség ennek a két "tantárgynak" az oktatására? A XIX. században ez még bevett szokás volt, a kor oktatási rendszereinek és alapértékrendjének megfelelő. Egy baj van, azóta eltelt 100 év, és ez-az megváltozott a világban. Mi szükség visszatérni elavult tárgyakra.
Vajon az segít-e a társadalmi problémákon, ha minden diák tanul erkölcsöt vagy hittant? Mindenki becsületes, hitbuzgó emberré válik, megoldódnak a társadalom erkölcsi problémái?

Egyáltalán milyen hitet és erkölcsöt fognak oktatni a gyerekeknek? A keresztény értékrenden alapulót? Esetleg ökumenikus hit és erkölcsoktatás lesz? Akkor felvesznek annyit tanárt? Vagy átképzik az informatika tanárokat erkölcstan tanárrá? Hisz úgyis csak heti egy informatika óra szerepel a tervekben, ezeknek a tanároknak egy csomó ideje felszabadul. Legalább nem kell őket leépíteni:)

Mi a szándéka a kormánynak azzal, hogy két ilyen idejétmúlt tárgyat újból bevezessenek a közoktatásba? Vajon ezzel kívánják megalapozni egy erkölcsös és buzgón vallásos ország alapjait a jelenlegi kormány? És az mire is jó? Ezzel vajon biztosítani lehet, hogy hatalomban maradjanak? Nem fog kinyílni a szemük, hogy bort isznak és vizet prédikálnak erkölcs dolgában?

Úgy tűnik ez is - mint oly sok intézkedése a kormánynak - csak álszent képmutatás, populista fogás, nagy tüsszentés a semmibe. Arra jó, hogy még több kárt és gondot okozzon, fokozódjon a fejetlenség.

A. Twelvetrees

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése